Підтримати ЗСУ

Чи можемо ми позбутися електронних відходів?

У світі, де глобальні електричні та електронні відходи можуть досягти 120 мільйонів тонн до 2050 року, деякі організації розробляють інноваційні способи вирішення цієї проблеми, утилізації пристроїв і запобігання попаданню токсичних речовин на світові звалища.

Ці відходи оцінюються на понад 62,5 мільярда доларів - що більше ніж ВВП більшості країн - менше 20% електронних відходів формально переробляється, 80% або потрапляють на сміттєзвалища, або неофіційно переробляються - значна частина вручну в країнах, що розвиваються. Це не тільки наражає працівників на небезпечні та канцерогенні речовини, такі як ртуть, свинець та кадмій, але також забруднює ґрунт та ґрунтові води, піддаючи небезпеці системи продовольчого забезпечення та джерела води, згідно з даними PACE та ООН.

Щоб вирішити цю проблему, організації виступають за більш довговічний дизайн продукту; системи викупу і повернення використаної електроніки; та міський видобуток корисних копалин (вилучення металів і мінералів з електронних відходів). У iFixit є інше рішення, і вони співпрацюють з 80 коледжами та університетами, щоб втілити його в життя.

Ось як це працює

За інформацією Vice, школи навчають учнів ремонтувати електроніку та допомагати іншим робити те саме. Студенти розбирають та збирають електроніку, щоб скласти посібники з ремонту, щоб люди могли поремонтувати свої пристрої, а не викидати їх, повідомляє Мадлен Григорій у своїй статті «Нове покоління студентів, що навчить нас, як зменшити кількість відходів».

«IFixit розміщує ці керівництва на своєму веб-сайті - на сьогоднішній день їх десятки тисяч - і їхні поради допомагають мільйонам людей», - відзначимо, що керівництва по ремонту завантажують близько 1,5 мільйонів користувачів в місяць. Студенти створили більше 30 000 посібників по 6 тисячам споживчих товарів.

Унікальність цієї програми полягає в тому, що це спосіб наближення до повторного використання пристроїв. «Гіганти-виробники побутової електроніки, такі як Apple або Samsung, щомісяця випускають нові телефони і оновлення», - зазначає Грегорі. «Однак є одна річ, яку ви рідко знайдете на їх сайтах: керівництво по ремонту вашого старого пристрою. Фактично, багато виробників пристроїв роблять все можливе, щоб гарантувати, що ремонт пристроїв самостійно або через третіх осіб неймовірно важкий, а іноді і незаконний».

В результаті, коли мобільний телефон ламається - і якщо немає доступних інструкцій щодо усунення несправностей - користувач повинен або отримати новий, або відправити його для дорогого ремонту. Орієнтуючись на альтернативи, iFixit надає учням пристрої, а потім змушує їх працювати в групах, щоб розбирати продукти і виявляти загальні проблеми. «Потім вони вирішують ці проблеми, створюючи покрокове керівництво з фотографіями, пояснюють, що саме вони зробили», - пише Грегорі. «Показуючи студентам, наскільки нестійкою є наша нинішня система виробництва електроніки, iFixit сподівається підштовхнути майбутніх інженерів до розробки більш досконалих, більш придатних для переробки продуктів».

Виконуючи свою роль

Оскільки з проблемою електронних відходів стикаються не тільки в США, а й в усьому світі, такі організації, як амстердамський Fairphone, також розробляють ініціативи, щоб допомогти пом'якшити зростаючу проблему. Згідно з даними Triple Pundit, компанія виробляє смартфони з відповідальних і екологічно чистих матеріалів, включаючи перероблений пластик, мідь і олово, а також золото, сертифіковане за Fairtrade.

HP також приймає участь в просуванні кругової економіки. Наприклад, допомагає користувачам «накопичувачам» відпустити свої непотрібні пристрої, публічно пропонуючи послуги з переробки, стимулювання торгівлі, повернення грошових коштів або варіанти пожертвування, а також безпечне знищення накопичувачів даних та іншої електроніки наприкінці свого життевого циклу.

«HP заявляє, що використали для виготовлення своїх продуктів понад півмільйона фунтів океанічного пластика, і більше 80% картриджів HP та 100% тонер-картриджів HP LaserJet виробляються з вторинної сировини».

Джерело:
0
2766
RSS
Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...