Уперше за довгий час компанія Texas Instruments на спаді

Texas Instruments logo

Маючи найширший асортимент продукції та найдовший список клієнтів у напівпровідниковій промисловості, Texas Instruments діє як термометр для загального стану здоров'я галузі. Тому, коли компанія повідомила про скорочення попиту на своїх промислових, споживчих і автомобільних ринках у жовтні, на Уолл-стріт пролунав сигнал тривоги. Питання лише в тому, наскільки серйозним буде його уповільнення.

Найбільший постачальник аналогових мікросхем виступив з відповіддю: все може бути гірше. Texas Instruments прогнозують прибуток першої чверті в діапазоні $ 3.34 мільярдів до $ 3.62 мільярдів, що трохи різниться від оцінок аналітиків ( від $ 3.43 мільярда до $ 3.68 мільярдів). Прибутки в поточному кварталі, за прогнозами, становитимуть близько $ 1,11 за акцію. У минулому році він повідомив про продаж у першому кварталі в розмірі 3,79 млрд. доларів, тоді як прибуток становив 1,35 дол.

Rafael Lizardi

«Після 10 кварталів річного зростання, спад, який ми бачимо, пояснюється, насамперед, циклом напівпровідників», — заявив головний фінансовий директор компанії Рафаель Лісарді (Rafael Lizardi). «Це саме те, що зараз відбувається в напівпровідниковій галузі. Макро-середовище, через невизначеність, викликану торговими напругами, може вплинути на глибину і тривалість цього циклу».

Texas Instruments також відкрили результати четвертого кварталу, що показав уповільнення зростання доходів. Продаж мікросхем, орієнтований на смартфони та іншу персональну електроніку, на які в минулому році припадало 23% доходу, знизився, особливо в Китаї. Компанія звинувачувала торговельне напруження зі Сполученими Штатами за гальмування попиту в Китаї, який став слабкішим, ніж інші регіони.

Чіпи компанії є одними з основних будівельних блоків електронних пристроїв, і вони користуються перевагою в зростаючій кількості аналогової електроніки, що використовується в автомобілях і промислових системах управління. Чіпи, націлені на ці програми, становили 56% продажів компанії в минулому році. Але продажі почали падати в третьому кварталі минулого року і продовжили в четвертому кварталі.

Занепад пом'якшився сильними продажами напівпровідників, які використовувалися в комунікаційному обладнанн (в минулому кварталі зросли на 20% через розгортання 5G). Це допомогло Texas Instruments збільшити свій основний аналоговий бізнес на близько 4 відсотків у порівнянні з минулим роком. Впродовж минулого року вбудований обробний бізнес компанії скоротився на 12%, оскільки попит на мікроконтролери знизився.

Richard Templeton

У четвертому кварталі Texas Instruments повідомила про дохід у розмірі 3,72 млрд. дол. Прибуток збільшився до $ 1,24 млрд. та склав $ 1,27 за акцію. «Дохід зменшився на один відсоток в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, оскільки попит на нашу продукцію продовжував уповільнюватися на більшості ринків», — заявив головний виконавчий директор Річард Темплтон (Richard Templeton). Темплтон перейшов на пост С.Е. вдруге в минулому році.

Texas Instruments і такоє має багато непроданих запасів, що в цілому означає, що він виробляє чіпи швидше, ніж може продавати їх. Протягом останнього року обсяги запасів компанії збільшилися з 134 до 152 днів. На початку четвертого кварталу минулого року Texas Instruments тримав запаси на суму 2,22 мільярда доларів, порівняно з 1,96 мільярда доларів США у четвертому кварталі 2017 року.

Проте вони можуть дозволити собі тримати інвентаризацію довше, ніж інші гравці в напівпровідниковій промисловості. «Фішки компанії», як правило, мають довгий термін служби, часто залишаючись у використанні більше десяти років, перш ніж вони стануть застарілими. Такоє вони можуть бути продані через десятки років після виготовлення. Texas Instruments панує в виробництві уникати створення свого стоку, що перевищує нормальний рівень, каже Лізарді.

«Якщо ми будемо вимушені якийсь час іти не тим шляхом, ми повинні зберегти потенційну можливість повернення назад», — сказав він на конференції «У цей період слабкого попиту ми залишатимемося зосереджені на тому, що зробить нас міцнішими в довгостроковій і старанними в короткостроковій перспективі».

Джерело:
0
08:45
1042
RSS
Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...