Alibaba представляє 16-ядерний чіп RISC-V

Alibaba

Pingtouge Semiconductor, дочірня компанія Alibaba Group, анонсувала процесор Xuantie 910 на основі RISC-V, який призначений для використання в пристроях інфраструктури для штучного інтелекту (AI), 5G, Інтернету речей (IoT), а також автономних транспортних засобів.

В анонсі сказано, що процесор на частоті 2,5 ГГц на 12-нм технологічному вузлі досягає 7.1 Coremark/MHz, що робить його на 40% потужнішим, ніж будь-який процесор RISC-V, випущений до теперішнього часу.

За словами представників компанії, продуктивність Xuantie 910 забезпечується двома інноваціями. Одною з них є використання 12-ступеневого ядра конвеєра з позачерговим виконанням, що дозволяє завантажувати до восьми інструкцій в кожному циклі, включаючі окремі інструкції завантаження (load) та збереження (store); вони можуть утворювати кластери по чотири, і до чотирьох кластерів на кожен чіп, в тому вигляді, в якому він стоїть на даний момент, що дозволяє використовувати 16-ядерний чіп. По-друге, компанія заявила, що додала 50 розширених інструкцій для поліпшення різних арифметичних операцій, доступу до пам'яті і багатоядерних можливостей.

На додаток до пропозиції своєї власної чиповой платформи розробникам систем на кристалі (SoC) або для додатків, специфічних для предметної області, Pingtouge також планує випустити свій код з відкритим вихідним кодом на GitHub у вересні 2019 року.

Коментуючи ситуацію, Сяо Нінг, віце-президент Alibaba Group, сказав: «Традиційну універсальну модель чіпа все важче адаптувати до потреб фрагментованих сценаріїв AIOT [штучного інтелекту Інтернету речей]».

За словами Нінга, відкритий вихідний код — це тенденція, яка допоможе вирішити цю проблему.

Це суттєвий крок, оскільки він дозволить місцевим компаніям отримати доступ до локально розроблених архитектур процесорів в той час, коли доступ до технологій США стає все складнішим.

0
19:10
1019
RSS
Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...