Texas Instruments припиняє співпрацю з глобальним дистриб'ютором Avnet

Компанія Texas Instruments, традиційний постачальник Avnet Inc., припинить відносини з світовим дистриб'ютором з 31 грудня 2020 року. Продукція TI становила приблизно 10 відсотків продажів Avnet, які у 2019 фінансовому році досягли 19,5 мільярда доларів.

TI повідомив Avnet про своє рішення 1 жовтня, пославшись на еволюцію розвитку стратегії свого каналу прямих продажів. TI кардинально змінив свої відносини з дистриб'юторами з 2017 року. Аналітики з Уолл-стрит повідомляють, що TI надіслав листи про припинення співпраці шести дистриб'юторам по всьому міру.

«Останні кілька років, наша дистриб'юторська мережа переформатується, щоб краще відповідати нашій стратегії зі встановлення більш тісних і прямих відносин з нашими клієнтами», -сказала прес-секретар TI в інтерв'ю EPSNews. «Оскільки ми будуємо ці прямі відносини, у нас не буде великої кількості бізнесу, що проходить через канал дистрибуції, отже потрібно менше дистриб'юторів».

«Хоча Avnet і Texas Instruments давні партнери, TI внесла зміни в свою стратегію розвитку і рухається до продажів безпосередньо своєю клієнтською базою», — сказав представник Avnet. «В результаті Avnet і TI припинять свої дистриб'юторські відносини з 31 грудня 2020 року. Ми поважаємо рішення TI і продовжимо спільну роботу на цьому етапі».

Найбільш драматичним кроком TI стало припинення програм зі створення попиту в 2017 році. Відповідно до таких угод, виробники винагороджують дистриб'юторів за допомогу клієнтам в розробці дизайну продукту. Цей жест TI зробив дистриб'юторів виключно партнерами по постачанню: управління запасами, поставка продуктів і надання інших послуг в ланцюжку поставок.

Як би там не було, але це удар по Avnet. ESM China, філія EPSNews, повідомив про можливість розпаду співпраці TI-Avnet ще в кінці минулого тижня. З 2017 року Analog Devices, Cypress, Broadcom, Silicon Labs і інші виробники напівпровідників припинили співпрацю з Avnet. За даними ESM China, Avnet звільнила багато співробітників в Китаї, і прогрес Avnet на цьому ринку розвивається повільніше, ніж очікувалося.

Для виправлення ситуації Avnet розширює свою присутність в Китаї, відкрив магазин на маркетплейсі купівлі-продажу B2B Alibaba Group — 1688.com. Завдяки союзу з Alibaba Cloud дистриб'ютор електроніки також буде надавати послуги, такі як прототипування IoT.

В цілому, у дистриб'юторів 2019 рік видається важким. Після року, багатого дефіцитом і проблемами з розподілом компонентів, в перші три квартали року попит скоротився. Два найбільших світових дистриб'ютора галузі повідомили про зниження продажів: обсяг продажів Avnet скоротився на 7,5% в порівнянні з попереднім роком і на 0,4% в порівнянні з попереднім кварталом. Arrow Electronics, Inc. повідомила, що обсяг продажів у другому кварталі 2019 року склав 7,34 мільярда доларів, що на 1 відсоток менше у порівнянні з 7,39 мільярдами доларів у другому кварталі 2018 року.

Рівень прибутку від продажу електронних компонентів останніми роками знижується, що створює напругу між виробниками та постачальниками. Щоб зберегти більшу частину свого прибутку, виробники скорочують програми створення попиту та інші стимулюючі програми. Крім того, тенденція зі злиттів і поглинань в співтоваристві постачальників часто об'єднує два окремих списки розподілу, тому виробники компонентів аналізують та переформатовують свої відносини з дистриб'юторами.

Між постачальниками і дистриб'юторами завжди виникало перетягування каната через питання «володіння» відносинами з клієнтами. Коли дистриб'ютори продають компоненти кінцевим споживачам, вони роблять це від імені виробника. І тепер, виробники компонентів, такі як TI, переймають безпосередньо відносини з кінцевими споживачами. За інформацією галузевих джерел, TI особливо добре оснащена та підготовлена для співпраці з прямими клієнтами, оскільки вона підтримує стійку інженерну і торгову присутність по всьому світу та пропонує широкий асортимент продукції.

Дистриб'ютори TI в Америці

На даний момент торговими посередниками TI в Америці залищаються Arrow, Digi-Key, Mouser та Rochester Electronics; в Азії TI продається через тих же дистриб'юторів плюс World Peace Industrial Group (WPG) та WT Group. В EMEA, Eastronics, Compel, MT Systems та Telsys.

Джерело:
0
22:15
922
RSS
Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...