Все більш розумні будинки

Все більш розумні будинки

Не так давно "розумний будинок" означав цілий ряд окремих підключених гаджетів, від розумних світлодіодних ламп до систем кондиціонування повітря і камер відеоспостереження, якими користувачі могли управляти зі своїх смартфонів.

Сьогодні ми спостерігаємо зростання більш взаємопов'язаних екосистем розумних домашніх пристроїв, здатних слухати, інструктувати один одного і навіть враховувати вподобання користувачів. Причиною їх широкого розповсюдження серед споживачівє зручні голосові інтерфейси нових розумних динаміків.

Споживачі часто купують AmazonEcho, AppleHomePodабо GoogleHomesmartspeakersдля відтворення музики і перевірки прогнозів погоди, а потім поступово додають в свою домашню мережу інші підключені пристрої, такі як розумнісвітильники і дверні замки, якими можна керувати за допомогою голосових команд.

Згідно з недавнім звітом NavigantResearch, глобальний річний дохід від платформ розумного будинку, за прогнозами, зросте з $ 3,2 млрд в 2019 році до $14,3 млрд в 2028 році, досягнувши сукупного річного темпу зростання (CAGR) в 18,1 відсотка.

Все більше число електронних компаній в даний час залучено до зростаючого ринку розумного будинку, поставляючи мікросхеми і програмні рішення і тісно співпрацюючи з різними виробниками обладнання, групами фахівців з комунікаційних протоколів (SIGs) і альянсами технологій розумного будинку, що допомагають формувати сучасний ринок розумного будинку.

У міру розвитку у 2020 році можна виділити шість ключових тенденцій, які стають все більш важливими, коли мова заходить про розумний будинок.

Тренд 1: перехід від "розумного" до "інтелектуального”

"Розумний" традиційно означає можливість регулювати освітлення за допомогою голосової команди або включати опалення зі смартфона дорогою додому. Цей рівень "розумності" вважався вражаючим, і люди легко з ним справлялися. Але це був лише перший крок у більшу і набагато більш захоплюючу подорож.

Побутова електроніка з виходом в інтернет стає все більш потужноюта інтелектуальною. Форм-фактори скорочуються. Удосконалення протоколу зв'язку забезпечуєбільший радіус дії та вищу енергоефективність. І споживачі додають все більше підключених пристроїв у свої будинки. Все це означає, що існує зростаюча можливість - і навіть очікування - більшої досконалості, коли кілька пристроїв працюють разом органічно і розумно.

Простим прикладом може бути, коли ви збираєтесь з сім'єю або друзями, щоб подивитися фільм. Одна голосова команда змусила б телевізор і телеприставку включитися з фільмом, готовим до відтворення, опустивши жалюзі і приглушивши світло, щоб створити бажану кінематографічну атмосферу. Слід очікувати, що більша кількість таких інтегрованих можливостей стане нормою.

Тренд 2: багатопротокольний зв'язок стає все більш поширеним

Коли справа доходить до підключення до розумного будинку, жоден протокол не переважає. Для цього є вагома причина: Bluetooth, Wi-Fi, Zigbee, Z – Wave, Thread і пропрієтарні мережі мають різні характеристики - і кожна з них грає свою роль в IOT-з'єднанні.

Виробники пристроїв продовжуватимуть вибирати комунікаційні технології на основі таких факторів, як діапазон, кількість підключених пристроїв, обмеження потужності та навіть протоколи, що використовуються екосистемою(екосистемами) розумного будинку, з якою вони хочуть інтегруватися.

Такий підхід до використання кращих у своєму роді бездротових технологій обумовлює потребу в багатопротокольному з'єднанні. Наприклад, Silicon Labs розробила бездротові IOT-рішення з динамічним багатопротокольним зв'язком, здатні підтримувати Zigbee, Bluetooth і інші варіанти протоколів.

Кожен протокол має свої власні вимоги до затримки і пропускної здатності, і ефективне планування зв'язку є ключовим елементом для успішного використання динамічного багатопротокольного з'єднання.

При проектуванні за допомогою одного багатопротокольного SoC, наприклад, специфікація бездротової підсистеми (BOM) може бути зменшена до 40 відсотків, конструкція друкованої плати (PCB) може бути спрощена, а потенційні перешкоди між декількома радіоприймачами усунені за допомогою методів спільного існування RF.

В результаті продукти multiprotocolsmarthomeстають більш привабливими для споживачів, яким більше не доведеться витрачати стільки часу на те, щоб переглядатихарактеристики, щоб переконатися, що щось буде працювати з їх налаштуванням. Надалі ми побачимо, що кінцеві продукти для розумного будинку починають підтримувати багатопротокольний зв'язок, що полегшує споживачам, яким не потрібно турбуватися про те, який логотип протоколу знаходиться на коробці при покупці нових продуктів. Це просто працюватиме.

І це чудово узгоджується з нашим наступним трендом розумного будинку…

Тренд 3: поліпшення користувацького інтерфейсу

Навіть якщо ваш пристрій є найбільш придатним продуктом розумного будинку на ринку, якщо досвід його установки і використання невеликий, шансів на успіх небагато. Ми бачимо, що учасники ринку роблять багато чого, щоб налаштування та експлуатація розумних домашніх пристроїв стала якомога простішою. Прикладом може служити система введення в експлуатацію Z-Wave SmartStart, яка дозволяє споживачам додавати нові пристрої в свою мережу, просто скануючи QR-код.

Тренд 4: розширення використання штучного інтелекту

Постійно зростаюча обчислювальна потужність дозволяє виробникам обладнання для розумного будинку використовувати можливості машинного навчання ближче до пристрою, а не тільки в хмарі.

Ця міграція інтелекту матиме перевагу в зменшенні затримки, що дозволить створити більш чуйні та інтелектуальні системи. Це також дасть можливість підвищити безпеку і конфіденційність, обмеживши обсяг і тип даних, якими діляться за межами будинку.

Тренд 5: виробники допомагають виготовлювачам пристроїв більше зосередитися на диференціації

Виробники розумних домашніх пристроїв мають бачення того, як вони можуть використовувати передові технології для перетворення нашого способу життя. Досягнення цього бачення повинно бути їх головним фокусом, так що саме тому вони хочуть витрачати більше часу на інновації та диференціацію, а не на деталі інтеграції компонентів, сертифікації бездротового зв'язку і тому подібного.

Як наслідок, виробники розумних домашніх пристроїв все частіше шукають постачальників мікросхем та програмного забезпечення, які пропонують інструменти розробки для стандартизації процесу проектування за кількома комунікаційними протоколами. Ці утиліти полегшують життя проектувальникам пристроїв, піклуючись про важку роботу з профілювання енергії, налаштування та оптимізації підключення. Як наслідок, це залишає більше часу для інновацій, а також сприяє більш швидкому виходу на ринок.

Тренд 6: потреба в ще більш надійній, але малоефективній безпеці

Жодне обговорення тенденцій в області інтелектуальних технологій та Інтернету не обходиться без поглиблення в питання безпеки. Потреба в безпеці - від пристрою до хмари - зростає з кожним днем, оскільки все більше підключених пристроїв збирають більше даних, злочинцізапускають все більш складні атаки, а технічно підковані споживачі стають все більш обізнаними про ці атаки і про те, що знаходиться під загрозою в підключеному будинку.

Завдання, звичайно, полягає в тому, щоб забезпечити безпеку без неприйнятного впливу на час автономної роботи, пропускну здатність, використання процесора і вартість системи. Забезпечення безпеки Інтернету вимагає комплексного, спільного підходу за участю всієї екосистеми постачальників мікросхем і програмного забезпечення, бездротових протоколів SIGs, виробників пристроїв, постачальників послуг Інтернету і хмарних компаній.

Наприклад, технологія SiliconLabsZ-WaveSecurityS2 перебудовує спосіб роботи Z-Wavesecurityз метою створення золотого стандарту для розумнихдомашніх мереж. Вонавикористовує криптографію Діффі-Хеллмана з еліптичною кривою і асиметричний обмін ключами. Важливо відзначити, що його кодовий слід на пристрої невеликий, залишаємісце для виробників, щоб додати потрібні їм функції. S2 доповнює інші оптимізовані механізми для IP-доменів, які дозволяють службам Z-Wave реалізовувати наскрізну безпеку.

Це захоплюючий час на ринку розумних будинків. Для тих, хто розробляє і виробляє продукти для розумного будинку, зростаюча простота взаємодії мережевих протоколів і нові інструменти для оптимізації розробки і поліпшення користувацького досвіду означають, що вони зможуть швидше створювати більш привабливі продукти.

І, як наслідок, це чудова новина для споживачів, які виграють від більш швидкого темпу інновацій, більш широкого вибору більш простих у використанні продуктів і початку справжньої екосистемної інтероперабельності, яка зробить їх все більш інтелектуальні розумні будинки реальністю в 2020 році і в наступний період.

0
20:55
1404
RSS
Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...